Praktische organisatie

De Grote Verkeerstoets afleggen met je klas is helemaal niet moeilijk! Volg het stappenplan
en maak van de toets een succes.

Schrijf je klas in 

Op de startpagina vind je de inschrijvingsknop, selecteer je school, vul je naam en e-mailadres in en kies een wachtwoord.

Voeg extra gebruikers toe

Jij bent nu beheerder van De Grote Verkeerstoets voor jouw school. Zijn er nog andere leerkrachten of personeelsleden die toegang willen tot het online dossier (bv. de leerkracht van het andere vijfde leerjaar of de directeur), dan kan je hen toevoegen als extra gebruiker.

Voeg je klas(sen) en leerlingen toe

Geef je klas een naam (bv. 5A) en voeg de leerlingen toe. Dat kan een voor een via de knop ‘voeg een leerling toe’ of je kan een volledige lijst opladen via ‘importeer een lijst’. 

Geef je leerlingen hun oefencode

Via ‘exporteer leerlingenlijst’ kan je een lijst downloaden van alle ingeschreven leerlingen met hun persoonlijke code. Met deze code kunnen ze inloggen op het oefenplatform en ook de echte verkeerstoets afleggen in april.

Gebruik het lesmateriaal en de thuiswerkjes

Elke maand zetten we een thema in de kijker. Onder ‘lesmateriaal’ vind je uitgewerkte lessen, spelletjes, werkblaadjes en activiteiten rond dat thema. Telkens is ook een thuiswerk voorzien dat je de leerlingen mee naar huis kan geven om samen met de ouders op te lossen. Zo betrek je ook de ouders bij de verkeerslessen.

Laat je leerlingen oefenen

Op je online dossier kan je thema’s activeren of afsluiten. Leerlingen krijgen enkel oefenvragen te zien van de thema’s die open staan. Onder ‘leerlingen’ kunnen ze, met hun persoonlijke code, oefenvragen maken per thema. In je online dossier kan jij hun resultaten raadplegen en bekijken welke leerstof goed beheerst wordt en wat herhaling nodig heeft.

Als alle thema’s behandeld zijn en je leerlingen hebben de leerstof onder de knie, kunnen ze de oefentoets afleggen. Zo weten ze ook hoe de echte Grote Verkeerstoets in zijn werk gaat.

De Grote Verkeerstoets

De Grote Verkeerstoets staat online van donderdag 22 april tot en met dinsdag 27 april 2021. Als leerkracht moet je de toets zelf 'openzetten' voor je leerlingen. Raad je leerlingen zeker aan eerst nog te oefenen!

Leerlingen nemen deel aan de toets: op de homepage klikken ze op de knop ‘Leerlingen'. Met hun logincode kunnen ze oefenen en de toets afleggen (zodra je die hebt opengezet). De Grote Verkeerstoets bestaat uit 20 meerkeuzevragen die de leerstof van de zeven thema’s test. Vanaf 14/20 is een leerling geslaagd. De toets heeft geen tijdslimiet meer. Leerlingen zien meteen hun score en krijgen feedback op hun antwoorden.

Bekijk de resultaten en houd een nabespreking

Op je online dossier kan je de resultaten van je klas bekijken en vergelijken met de rest van Vlaanderen, of met de andere klassen van je school. Bij het lesmateriaal vind je de vragen met feedback, en een zelfevaluatie voor de leerlingen om te peilen naar hun mening over De Grote Verkeerstoets.

Download de gepersonaliseerde diploma’s

En print ze af voor de leerlingen. Een leuk extraatje: aan de diploma’s hangt een afknipstrook waarmee de leerlingen gratis naar Bobbejaanland kunnen (in het gezelschap van een betalende persoon).
BELANGRIJK VOOR DE LEERLINGEN/OUDERS: de cijfercode op de diploma’s kan je tijdens de coronamaatregelen ook digitaal gebruiken: bestel je tickets op tickets.bobbejaanland.be, kies de datum, voer de vijf cijfers van de streepjescode onderaan in bij ‘actiecode’ en je krijgt één ticket gratis! Breng je Bobbejaanlandvoucher op de dag van je bezoek mee. Veel plezier in 't plezantste land!

Vul het evaluatieformulier in

Het evaluatieformulier wordt verstuurd via e-mail. Overleg eerst met de andere gebruikers. Alleen de hoofdbeheerder kan de evaluatie indienen. Dat neemt slechts drie minuutjes in beslag. De VSV neemt alle tips en suggesties mee naar volgend schooljaar. Een ingevulde evaluatie levert meteen een punt op om een medaille Verkeer op School te behalen.